Obezite

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? İşte cevapları…

0
Tıkınmak

Binge eating yani tıkınırcasına yeme bozukluğu ne demek? Tıkınırcasına yeme bozukluğu neden olur?

Tıkınırcasına yeme bozukluğu kimlerde görülür? Tıkınırcasına yeme bozukluğu tanısı nasıl koyulur? Tıkınırcasına yeme bozukluğunun tedavisi var mıdır? İşte son zamanlarda gündemde olan tıkınırcasına yeme bozukluğu hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Son zamanlarda gündemde olan ve herkesin hakkında farklı bir şey söylediği Tıkınırcasına yeme bozukluğu (Binge Eating) hakkında akıllarda pek çok soru işareti oluştu. İşte  son zamanlarda çokça araştırılan bu konu hakkındaki tüm cevaplar…

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Kilo vermeye en büyük engellerden birinin psikolojik sorunlar olduğu uzmanların ortak görüşü haline gelmiş durumda. Dünya geneline Binge Eating olarak bilinen Tıkınırcasına  yeme bozukluğu genellikle aşırı kilolu ve obez bireylerde görülen, “gece yeme sendromu”  “Kompulsif aşırı yeme”, “stuffing sendromu” ve “tıkınırcasına yiyenler” olarak da adlandırılan ciddi bir yeme bozukluğudur.  Tekrarlayan aşırı yeme ile oluşan ve bazen de kişilerin yedikleri besinleri kusmasıyla tekrarlanabilen bu yeme bozukluğu günümüzde insanlar arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Bu yeme bozukluğunda  bir kişinin bir iki saat gibi kısa bir süre içinde normalde yiyeceği yiyecek miktarının iki veya üç katını yemesi, kontrolsüzlük hissi, canı acıyana kadar yeme ve yemek sonrası pişmanlık, suçluluk ve utanç  gibi hisler barındırması mümkündür.

 TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU SEBEPLERİ NELERDİR?

Psikolojik kökenli bir rahatsızlık olduğuna inanılan tıkınırcasına yeme bozukluğu kişinin günlük alması gereken kalori miktarının kat kat fazlasını almasına sebep olabilen bir yeme bozukluğudur. Tıkınırcasına yeme bozukluğu kişinin yemek yerken kendini kontrol edememesi, doyduğunu hissedememesi ve duygusal açlığını aşırı ve tıkınırcasına yiyerek çözmeye çalışması sebepleriyle meydana gelebilmektedir.

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Kilo vermeye en büyük engellerden biri olarak görülen psikolojik kaynaklı tıkınırcasına yeme bozukluğu genellikle obezler kişiler arasında en yaygın olan yeme bozukluğudur. Bu hastalarda depresyon, alkol bağımlılığı ve dürtü kontrol bozukluğu görülme olasılıkları yüksektir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu, yani binge eating olarak bilinen bu hastalığın diğer yeme bozukluklarından daha yayın olan bir problem olduğu belirtilmektedir. 

Tıkınma ataklarının büyük bir kısmı  gizlilik içinde meydana gelmektedir. Bu nedenle tıkınırcasına yeme atağı sonrasında utanç ve suçluluk duyguları ile ilişkili olabilmektedir. Tıkınırcasına yiyenlerin; aile bireyleri arasında daha sık depresyon görüldüğü, obeziteye karşı daha büyük bir yatkınlık gösterdikleri, şekilci, kilo ve yemeye ilişkin olumsuz tepkilere daha fazla maruz kaldıkları, sağlıksız bir mükemmeliyetçiliğe sahip oldukları uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. 

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU TANISI NASIL KOYULUR?

Tıkınırcasına yeme bozukluğu görülme sıklığı ile ilgili veriler toplum genelinde %2, obez kişiler arasında %30, Bariatrik cerrahi geçmişi olan kişiler arasında %40, tip II diyabetli hastalar arasında %5,7 olarak tespit edilmiştir.
Kadınlarla erkekler görülme sıklığı açısından arasında büyük bir fark olduğu ile ilgili bir veri yoktur. Fakat kadınlarda yeme üzerinde kontrol kaybının daha şiddetli olduğu aktarılmaktadır Tıkınırcasına yeme bozukluğu başlama yaşının genellikle 25 yaş civarında olduğu tespit edilmiştir.

Yeme bozukluğunda tanı koyulurken ana ölçütlerden biri kısa sürede büyük miktarda gıda tüketiminin yapılmasıdır. Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu olan kişiler; olmayan kişilere oranla; daha fazla kalori tüketirler daha fazla yağ ve daha az protein yüzdesi tüketirler. Daha düzensiz yeme alışkanlıkları vardır ve duygusal durumlara tepki olarak yeme atağı geçirebilirler.  

 TIKINIRCASINA YEME BOZULUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Gece yarısı gizlice yaşanan yeme atakları, uykudan aç şekilde uyanıp normalde yemeyeceği şeyleri bir arada ve fazla şekilde yeme  yeme sonrası pişmanlık üzüntü ve bazen yediklerini çıkarma gibi göstergeleri olan bu yeme bozukluğunda kişi gece yaşadığı yeme atağını hatırlamayabilir. Mutfağa gittiği zaman geceden kalan yemek artıklarını gördüğünde gece uykusundan uyanıp atak yaşadığını fark edebilir. Zorlayıcı ve katı diyetler de atağı tetikleyebilir. Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun tedavisi için öncelikle psikolojik destek önerilir. Öz değer problemi, stres yönetimi ve benzeri sorunlar psikolojik tedavi ile çözülmelidir. Yemek hangi problemlerle baş etmek için kullanılıyor incelenerek çözüm bulunabilir. Kilo problemlerini hayatının odağında bulundurması kişinin bu sorununu tetikleyeceğinden odak noktasının değiştirilmesi için psikolojik destek verilebilir. Bu yeme bozukluğunu tedavisinde motivasyon ve hekim kontrolü oldukça önemlidir. Tedavide belirli ilaçların kullanımı da hekim kararıyla söz konusu olabilmektedir.

Ayça Kaya’dan 50 Adımda Zayıflama Rehberi

Previous article

Sindirimi Düzenliyor, Yağ Yakımını Hızlandırıyor! Uzmanı Önerdi

Next article

You may also like

More in Obezite