BeslenmeObezite

Obezite nedir? Obezite nedenleri? Tedavisi ve obezite diyeti

0
obezite_nedir_obezite_nedenleri_tedavisi_ve_obezite_diyeti

Genel itibari ile obezite, zaman içerisinde yayılım gösteren yağ kitlelerinin vücut içerisini tamamen kaplaması durumu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Halk arasında obezite olarak bilinen bu hastalık, bazı bireyler aracılığı ile sadece dış görünüşe bağlı bir problem olarak algılanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre Özellikle de insanların Günde en az yarım saat boyunca egzersiz hareketlerini yapmaları tavsiye olunmaktadır.

Genel manada obezite kavramı insan vücudunda bulunan yağ kütlesi miktarının su, kas ve kemik gibi diğer bileşenleri de barındıran, yağ bulunmayan kütlelere oranla aşırı miktarda artmış olması durumudur. Diğer bir tanımlama yapılacaksa eğer obezite kavramı, vücut endeksinin boy uzunluğuna göre çok daha fazla olması olarak belirtilebilir.

Hareketsiz bir yaşam biçiminin sonucunda meydana gelen obezite genel itibariyle ilerlediğinde ameliyat dahi bazen işe yaramayabilir.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Genel itibarıyla konuya bakılacağı zaman obezite rahatsızlığının en temel bulgusu vücut içerisinde aşırı derecede yağ dokusu birikmesidir. Ancak meydana gelen bu fazla kilolar obezitenin görsel problemlerinin yanı sıra aynı zamanda çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Obezite hastalığına bağlı bir şekilde meydana gelen problem ve belirtilerinin arasında şunlar yer alır.

Günümüzde fit bir görünüme sahip olmak isteyen kadın ya da erkeklerin mide küçültme ameliyatlarını geçirmeleri ve böylelikle tokluk hissini oluşturup, yemeden içmeden kesilmeleri de pek tavsiye edilmeyen bir durumdur. Çünkü midenin 1/3’ü alınan bir hastanın ileriki zamanlarda çeşitli mide kanseri ve benzeri problemlerle karşılaşması muhtemeldir.

  • Psikolojik problemler başta olmak üzere benlik saygısında meydana gelen azalma
  • Sırt ve eklem ağrıları ile cilt problemleri
  • Horlama ve uyku apnesi durumlarına bağlı bir şekilde meydana gelen nefes darlığı
  • Çabuk yorulma ve terleme

Bütün bu bahsi geçen problemlerin meydana gelmesinin önüne geçilmesi ve obezite hastalığına bağlı bir şekilde meydana gelebilecek çeşitli kronik rahatsızlıkların engellenmesi açısından fazla kilo problemi bulunan hastaların obezite boyutuna gelmeden önce çeşitli zayıflama uygulamalarını ve ideal kilolarını korumaya özen göstermeleri gerekir.

Obezite kavramının ortaya çıkmasındaki en temel sebep genel itibari ile insanların midelerini tıka basa doldurmasından sonra halen aç kalma hissi ile hareket etmeleridir. Bu durum daha fazla yemek, daha fazla içecek ve netice itibariyle daha fazla kilo anlamlarına gelmektedir.

Obezite Nedenleri Nelerdir?

Obezite hastalığının en bilinen sebebi genel itibariyle besinlerle beraber vücut içerisine alınmış olan enerjinin fiziksel aktivite ve metabolizma ile beraber harcanan enerjiden çok daha fazla olması ve buna bağlı bir şekilde artış gösteren enerjinin yağ biçiminde depolanmasıdır.

Obezite Hastalığının Sebep Olduğu Rahatsızlıklar Nelerdir?

Makalenin başında da anlatıldığı gibi Obezite hastalığı genel itibariyle insan vücudunda yavaş bir şekilde ilerlerken, diğer taraftan çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde meydana getirir. Bu rahatsızlıklara örnek olarak genel itibariyle psikolojik problemler başta olmak üzere astım ile uyku apnesi, felç ve safra kesesi rahatsızlıkları ile koroner arter hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve İnsülin direnci gibi sıralanabilir.

Obezite Diyeti

Obezite tedavisi açısından hazırlanmış olan zayıflama programında tam anlamıyla yanıt alınması amacıyla standart diyet programlarına değil de daha çok aşırı şişmanlık problemi yaşayan hastalara özel bir şekilde oluşturulmuş diyet tedavileri programlarına yönelmek gerekir. Standart beslenme önerileri ile ilgili tedavinin etkili bir biçimde gerçekleşmesinin önünde engel oluşturabilir. Bu sebeple diyetisyen direkt olarak hastasına özel ve ona uygun bir program hazırlamalıdır.

Yukarıda anlatılan obezite kavramının niçin meydana geldiği ve sebep olduğu hastalıkların yanı sıra aynı zamanda obezite diyeti kavramına da değinildi. Fakat bütün bunların haricinde özellikle de yavaş yavaş kilo alan kişilerin son zamanlarda daha fazla kilo almaya başladıkları andan itibaren çeşitli egzersiz hareketlerine başvurmalarının yanında aynı zamanda hekim kontrolünde çeşitli diyet uygulamalarını başlamalıdır.

Karantinada Aldığımız Kiloların Psikolojimizle İlişkisi Var Mı?

Previous article

Sağlıksız Yaşamda “Obezite Ameliyatı” Dönemi

Next article

You may also like

More in Beslenme