Çocuk Obezitesi

Obez Çocuk Dışlanıyor!

0

Obezite ile birlikte sıklıkla psikososyal bozuklukların da görüldüğünü belirten uzmanlar, fiziki görünüm ve performans gerektiren toplu faaliyetlere uyum sorunu açısından obezitenin, çocuklarda sosyal izolasyona sebep olabildiğini belirtiyor.

Çocuklarda obezitenin gelişmesinde rol oynayan en önemli faktörler; fiziksel aktivitede azalma, beslenme alışkanlıkları ve genetik sebepler. Ülkemizde son yıllarda beslenme ve aktivite değişiklikleri ile ilgili olarak çocuklarda obezite yaygınlaşmış durumda.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, obezitenin fiziksel sorunların yanı sıra psikososyal bozukluklara da yol açtığını söyledi, obez çocukların arkadaşları tarafından dışlanabildiğini belirterek şöyle konuştu:

Dışlanan çocuk, sosyalleşmekten çekinirken, daha hareketsiz bir yaşama sürükleniyor. Bu konuda ailelerin de duyarlı olmaları gerekiyor. Çocuğunun hızlı kilo aldığını düşünen anne-babanın doktora erken dönemde başvurması önemlidir.

OBEZİTE, KIZLARDA ERGENLİĞİ TETİKLİYOR, ERKEKLERDE GECİKTİRİYOR

Obeziteyle birlikte ortaya çıkan sağlık sorunlarının başında tip 2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi (kan yağlarında yükseklik), uyku apneleri, ortopedik problemler ve insülin direnci geliyor. Kız çocuklarında vücut yağlanmasının artışı, leptin hormonunun artmasına ve ergenliğin tetiklenmesine neden olurken, erkek çocuklarında ergenliği geciktirebilir. Obezite sorunu kız çocuklarında 8 yaşından önce meme gelişimini başlatarak, 10 yaşından önce adet görülmesine sebep olabiliyor.

DİYET PROGRAMINA, AİLE BİREYLERİ DE KATILMALI

Çok fazla şişman olmayan çocuklarda diyet uygulanmadığını, yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları ve boyun da uzamasıyla boy-kilo dengesinin sağlandığını aktaran Şafak, ileri derecede obez çocuklarda ise uzun vadede kilo vermenin planlandığını söyledi:

Beslenme alışkanlıkları doğru yöne yavaş yavaş çevrilerek, çocuğa bunun gerekçesi anlatılmalıdır. Tüm aile bireylerinin de bu beslenme kurallarına uyması gerekir. Diğer yandan çocuk daha hareketli bir yaşama teşvik edilerek, bir spor dalına yönlendirilmelidir. Ailece çıkılacak yürüyüşler de bu dönemde çocuğa yardımcı olacaktır.

Diyetisyen Şafak, hazırlanan diyetin en önemli koşulunun çocuğun yaşı, kilosu ve yaşam şekli olduğunu, abur cubur ve şekerli içecek tüketiminin kilo alımını kolaylaştırdığını vurguladı.

ÖĞÜN İÇERİĞİ ÖNEMLİ

Diğer önemli noktanın da öğünlerin içeriği olduğunu dile getiren Şafak, “Öğünlerde yenilen yemekte öncelik her zaman açlık ve göz zevkidir. Her öğünün yeterli vitamin-mineral ve protein-karbonhidrat-yağ dengesinin sağlanması gerekir. Bu nedenle sebze, et, süt-yoğurt ürünleri ve tahıllar bir öğünde bir arada bulundurulmalıdır. Bu besin grupları bir arada bulunduğunda miktar ayarlamasını yapmak da kolay olacaktır” diye konuştu.

Koronavirüs Sürecinde Çocuklarda Obezite ve D Vitamini Eksikliği Arttı

Previous article

Kilo Verme Diyeti

Next article

You may also like