ObeziteSağlıklı YaşamTedaviler

‘7-8 kilo Fazla İçin Ameliyat Yapılmaz’

0
seren serengil

Zayıflama uğruna çeşitli ameliyatlar geçiren ve 46 kiloya kadar düşen Seren Serengil’le ilgili konuşan uzmanlar, ‘Hasta kadar hekimin de sorumluluğu var’ diyor

Zayıflamak için geçirdiği ameliyatlar yüzünden 46 kiloya kadar düşen sunucu ve oyuncu Seren Serengil, “Bu konuda çok yanlış karar verdim” diyerek kendini suçladı. Ancak obezite uzmanları bu konuda doktorun da hatasının olduğunu söyledi: “Bu bir estetik cerrahi ameliyatı değildir. Arz talepte hekim tıbbi bilgisi doğrultusunda hastayı yönlendirmekLe yükümlüdür. Obez olmayan birine 7-8 kilo fazlası için bir ameliyat uygulanamaz.

Geçirdiği bağırsak ameliyatından sonra 6-7 ay içinde 70 kilodan 46 kiloya kadar düşen Seren Serengil, ani kilo kaybı nedeniyle haftanın üç günü hastanede yatarak serum almaya başlayacak.

Bunalıma girdi

5-6 yıl önce yaptırdığı mide ameliyatından sonra sağlıklı şekilde kilo veren Serengil, çocuğunu kaybedince bunalıma girdiğini söyledi. 20 kilo aldığını ve televizyona başlaması gerektiğini belirten Serengil, “Panikledim, daha fazla kilo alacağım diye bu sefer gastrit baypas yani bağırsağı bağlatma ameliyatı oldum” dedi. İkinci ameliyatından sonra kilo veren Serengil’in yaşadığı durumu uzmanlar Milliyet’e değerlendirdi:

Kozmetik kaygılı ameliyat

Prof. Dr. Yusuf Alper Sönmez (Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkanı):

“Obezite cerrahisi önemli ve ihtiyaç durumunda yapılan bir ameliyat. Bu ihtiyacın ne olduğu bütün dünyada belli kurallarla belli. Seren Serengil’in bu cerrahi ihtiyacını karşılamadığı çok açık. Demek ki bu işte ihtiyaç gerek olmadığı halde yapılan kozmetik kaygılı bir ameliyattan bahsediyoruz. Yapan meslektaşlarımızın duyarsızlığı ve dikkatsizliği var. Bu ameliyatın dünya ortamalasında yüzde 2-3 civarında ölüm riski var. Yüzde 10’lara varan komplikasyon riski var. Seren Serengil’de olduğu gibi aşırı zayıflama, mineral eksikleri gibi. Bu ameliyat hasta baskısı altında yapılsa da bunu yapan doktorların bilimsel olmayan etik dışı yaklaşımları söz konusu.”

‘Burada doktorda da suç var’

Doç. Dr. Bora Koç (Şişli Kolan Hastanesi Genel Cerrahi):

“Dünyanın bu ameliyatlar için bir standardı var. Eğer bir kişinin vücut kitle endeksi 35 ve üstündeyse zayıflama ameliyatlarını tercih edebilir ya da eğer vücut kitle endeksi 30-35 arası ve insüline bağımlı diyabetiniz varsa o zamanda metabolik cerrahi ameliyatları uygulanabilir. Keskin sınırlarla çizilmiş bir kural.

Ölçüleri dışında ameliyat olmaya çalışanlar zaten problem yaşamak zorundadırlar. Burada Seren Serengil’i suçlamak doğru değildir. Bu bir estetik cerrahi ameliyatı değildir. Burada suç doktorda da vardır. Arz talepte hekim tıbbi bilgisi doğrultusunda hastayı yönlendirmekte yükümlüdür. Obez olmayan birine 7-8 kilo fazlası için bir ameliyat uygulanamaz. Ameliyat dışı, spor, diyet gibi yönlendirmelidir. Şimdi hastam, ‘Sonum Seren Serengil gibi mi olacak’ diyerek korkuyor.”

‘Kalori alman lazım’

Prof. Dr. Oktay Banlı (Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı): “Seren Serengil’in ilk ameliyatında kitle endeksi yüksekti ve bazı metabolik cerrahiye ihtiyacı olduğu için ameliyat yapıldı. Ancak ikinci ameliyatında düşük bir kilo ile endikasyonsuz bir ameliyat yapıldığı kanaatindeyim. Hasta talep etse bile 8-10 kilo revizyon cerrahisi niye yapıldı, tam emin değiliz. Ancak sadece cerrahı ameliyat yönüyle suçlamamak lazım. Ameliyatı olan hastanın vitaminleri, proteinleri ve buna uygun beslenme düzeni var. Bunları da iyi yapması lazım.

Kontrollere iyi gitmediğini, ilaçları iyi kullanmadığını ve kendisine bakmadığını söylüyor. İlk ameliyatı yapan hekim Prof. Hasan Altun’a gitmiş, kendisi yapmamış. Bir başkası da gidip yapmış. Beslenmesi düzelirse belli makul yerde durur. Belli alması gereken protein var, bunları almadığı zaman vücuttaki kasları eriyor. Kalori alman lazım, alamadığın zaman kilo vermeye devam ediyorsun. Ameliyat kadar beslenmesi dengeli şekilde beslenmesi çok önemli.”

‘Çok yanlış bir karar verdim’

Zayıflama uğruna geçirdiği ameliyat sonrası 70 kilodan 46 kiloya düşen Seren Serengil,Kilo vermemi durduramıyoruz” dedi. Serengil zayıflama merakı konusunda ise kadınları uyararak, “Buradan hanımlara söyleyeceğim şey; her kadına Allah güzellikler vermiştir. Biz çok fazla bunun organiğiyle oynadığımız zaman mutlaka bir problem yapıyoruz. Bu konuda hiç örnek olmak istemiyorum. Çok yanlış bir karar verdim” dedi.

Serengil, “Geri dönüşüm ameliyatı istedim, tekrar midemi kullanayım, eski halime döneyim diye. Fakat şu anda çok kilo kaybettim. 46 kilolara düştüm. Önemli olan aslında 46 kilo olmakta değil, önemli olan vücut hiçbir besini, minerali, hiçbir vitamini tutmuyor. Bu seferde organ yetmezliğine sebep oluyor, kalp krizleri olabiliyor” diye konuştu.

“Obez bireyler virüsü daha ağır geçiriyor”

Previous article

Obezite İle Mücadelede Ameliyat Gerektirmeyen Balon Yöntemi

Next article

You may also like

More in Obezite